Köpa ny husbil – detta ska du tänka på

Att campa med husbil kan bli en riktigt spännande upplevelse att minnas tillbaka till i framtiden. En längre semesterresa med familjen blir mycket roligare om du väljer att resa med en komfortabel och rymlig husbil.
Genom att göra flera stopp på vägen får ni möjlighet att upptäcka intressanta smultronställen och prata om gemensamma upplevelser när ni väl kommit fram till ert resmål. Behöver du köpa ny husbil finns det saker som är bra att hålla koll på. Lås oss titta på det tillsammans.

Storlek & Vikt

Beroende på hur stort sällskap som ska utnyttja bilen behöver du fundera kring storleken på din nya husbil. En längre familjesemester med flera vuxna och barn kräver en hel del packning och utrymme för alla att trivas på. Därför vore det bäst med en husbil av större modell. Däremot blir det givetvis billigare att köpa en mindre husbil som inte drar lika mycket i bensinkostnader.
Tänk även på husbilens vikt och framför allt lastvikten som inte ska vara alltför låg. Dessutom ska maxvikten på bilen tas i beräkning när du väljer körsträckan och semesterpackningen. Tyvärr sker det alltför ofta att folk kör med överbelastade husbilar då man inte riktigt håller koll på bilens lastkapacitet. Se därför till att välja en ny husbil med bra marginaler för packning och storlek på sällskapet.

Inredning

Priset på en ny husbil kan påverkas av inredningsdetaljer som finns inuti bilen. Utifrån ditt behov och önskemål kan du välja en husbil med en stor qeenbed, extrasängar och långbäddar. Dessutom kan du göra olika materialval och till exempel välja extra lyxiga skinnsitsar eller detaljer i trä. Du kan även välja mellan luftburen fläktvärme och vattenburen centralvärme som även det kan ha en påverkan på slutpriset.

Modell & Märke

Förutom de olika tillvalen som du kan göra när du köper en ny husbil finns här även olika modeller och bilmärken att välja mellan.

  • En helintegrerad husbil erbjuder en helhetslösning med kök, toalett och dubbelbädd. Detta är en stor husbil med mycket utrymme för både bilföraren och passagerare som kan röra sig fritt mellan alkov och förarhytten.
  • En halvintegrerad husbil har oftast ingen alkov men dock en högre takhöjd. Framstolarna går att svänga runt och det finns även en dubbelsäng i bakre delen av husbilen. En halvintegrerad husbil passar till ett mindre sällskap eller en kortare semesterresa.
  • För ett stort familjesällskap är det bäst att välja en alkovbil med en stor sovplats, dubbelsäng och extra utrymme.
  • En van, ofta kallad för” plåtis” är en mindre variant av husbil med en dubbeldörr bak och en skjutdörr på bilens högra sida. Denna husbil fungerar för en eller två personer och upplevs som väldigt lätt att köra på smala vägar.

Köpa begagnad husbil

Om du vill ha en bra husbil men saknar budget till en helt ny kan du titta över möjligheten att köpa en begagnad sådan. Det finns en stor mängd begagnade husbilar i toppskick som du kan använda till många resor framöver. Tänk dock på att göra en grundlig research och se över dokumentationen som följer med husbilen.

Se till att provköra bilen och undersök dess utsida och interiören inuti bilen. Lägg extra mycket vikt vid åldern på kamremmen, att byta den mot en ny kostar en hel del. Kontrollera även värmesystemet, vatten- och avloppstankar och annan utrustning i husbilen. Det kan vara smart att köpa en begagnad husbil hos en professionell bilhandlare i stället för att välja en privatperson. Du får då tillgång till all nödvändig dokumentation samt andra köpgarantier på din nya husbil.