Bord och bänkar - Utemöbler

Utemöbler är en viktig del av den offentliga miljön och tillför både estetiskt och funktionellt värde. För kommuner och offentliga myndigheter är det viktigt att ha robusta och hållbara utemöbler som tål väder och vind, samtidigt som de ska vara praktiska och bekväma för besökare, oavsett ålder och förmåga. I denna artikel kommer vi att titta närmare på bänkar och bord och vad man ska tänka på vid inköp och placering av dem. Läs vidare för att få tips och råd för att skapa en trivsam och funktionell utomhusmiljö!

Vanliga utemöbler: bänk och bord

Bänkar och bord är två vanliga typer av utemöbler som behövs för att skapa en välkomnande och funktionell utomhusmiljö. Utebänkar och bord kan variera i stil och material och vara antingen enkla och traditionella i trä eller mer moderna i metall eller betong. Utomhusbord kan vara runda, fyrkantiga eller rektangulära och kan också vara tillverkade i olika material för att passa olika stilar och användningsområden.

Fördelarna med utemöbler som bänk och bord är många. Förutom att de ger besökare en bekväm plats att sitta och äta, dricka eller koppla av, kan de också hjälpa till att organisera utrymmet och skapa en trevlig atmosfär.

Utomhusbänkar materialval

För kommuner och offentliga myndigheter är det viktigt att välja rätt material när man ska köpa utomhusbänkar till parker och andra offentliga platser. Valet av material påverkar inte bara hur bekväma och hållbara bänkarna är, utan också deras utseende och underhållskrav. Material som är lätt att rengöra och tål väder och vind, som till exempel galvaniserat stål eller träimpregnerat med miljövänliga behandlingsmedel, är ett bra alternativ för att säkerställa långvarig hållbarhet och en fräsch utomhusmiljö.

Trä - ett klassiskt val

Trä är ett av de vanligaste materialen för utomhusbänkar och har använts i årtionden. Träbänkar ger en traditionell och naturlig känsla och kan passa bra i parker och grönområden. Det finns många olika träsorter att välja mellan, men de flesta utomhusbänkar är tillverkade av lövträd som teak, ek eller cederträ. Dessa träslag är vanligtvis mycket hållbara och tål väder och vind bra.

När man köper träbänkar är det viktigt att välja en hög kvalitet på träet och se till att det är behandlat föratt motstå röta och insekter. Det är också viktigt att regelbundet underhålla träbänkarna genom att rengöra dem och applicera ett skyddande lager av träolja eller annat lämpligt skydd. Träbänkar kan vara ett bra val för offentliga platser eftersom de är bekväma att sitta på och ger en naturlig och avslappnad atmosfär.

Metall - ett modernt val

Metallbänkar är ett modernare alternativ till träbänkar och passar bra i stadsområden eller andra moderna utomhusmiljöer. Metallbänkar kan tillverkas i olika stilar och material, som rostfritt stål eller pulverlackerad aluminium. De är vanligtvis mycket hållbara och tål väder och vind bra. Det är också lätt att rengöra och underhålla metallbänkar, vilket kan vara en fördel för offentliga platser som behöver hålla en hög standard. En nackdel med metallbänkar är dock att de kan bli varma i solen och kalla på vintern, vilket kan göra dem mindre bekväma att sitta på.

Viktigt att tänka på

Offentliga utrymmen är platser där människor kommer för att koppla av, umgås och ha kul. Det är där för att ge en gemensam plats för alla och därmed är det viktigt att det finns lämpliga möbler som kan användas av alla. Människor vill ha möjlighet att sitta ner och njuta av vacker utsikt i parker eller ha bekväma stolar för utomhusmöten.

Därför är det viktigt att välja högkvalitativa bänkar och bord som kan motstå den tuffa miljön utomhus. De är utsatta för de skiftande årstiderna samt slitage och många människors användning. Det är viktigt att de är tillräckligt robusta för att klara av allt som de utsätts för och att de är bekväma och praktiska för besökarna. Det är också viktigt att de är lätta att rengöra och underhålla för att hålla dem fräscha och fina under lång tid.

En annan viktig faktor att tänka på är designen. Möblerna ska inte bara vara funktionella, utan också estetiskt tilltalande. Det är viktigt att välja en stil som passar in i miljön och skapar en trevlig atmosfär för besökarna.

Det är också viktigt att tänka på hållbarhetoch miljöpåverkan. Välj möbler tillverkade av återvunna material eller som kan återvinnas i framtiden. Se till att möblerna inte bidrar till överkonsumtion eller skadar miljön på något sätt.

Tillgänglighet

Som kommun eller offentlig myndighet är det viktigt att erbjuda en bekväm och funktionell utemiljö för allmänheten. Att välja rätt utemöbler är en viktig del av att skapa en sådan miljö. En av de viktigaste faktorerna att beakta när man väljer utemöbler är tillgänglighet.

För att vara tillgängliga för alla måste bänkar och bord uppfylla vissa krav. Enligt lagstiftningen måste bänkar och bord vara tillräckligt breda för att en person i rullstol ska kunna använda dem. Bänkar bör ha en sitthöjd på mellan 45 och 50 centimeter och en djup på minst 40 centimeter. Bord bör ha en höjd på mellan 70 och 75 centimeter och en fri öppning under bordet på minst 70 centimeter för att en person i rullstol ska kunna dra sig in under bordet. Läs mer här.